Miért utáljuk a Valentin-napot?

2019-01-05

Alig múlt el a karácsonyi őrület, máris közeledik egy újabb ajándékozós ünnep. Jön a rózsaszín puccparádé, a mackók és szívecskék áradata, a csokigyárak és virágárusok dübörgése. De miért utáljuk ennyire a Valentin-napot?

Mert amerikai ünnep

Sokan azért nem szeretik a Valentin-napot, mert az ünnepnek nincs Magyarországon igazi hagyománya. Vajon a Mikulás, az anyák napja, vagy a gyereknap mennyire magyar ünnep?

Mikulás: Bár keresztény ünnep, a 18. századi Magyarországon a Mikulás egy “félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető rém „Láncos Miklós”, aki egyszerre jutalmazott és büntetett.” A ma ismert, mosolygós, ajándékozós mikulás csak a 19. század végén jelent meg. [1] Van tehát hagyománya a Mikulásnak hazánkban, ami viszont gyökeresen megváltozott: a mai Mikulásnak köze sincs a régihez.

Anyák napja: Bármilyen meglepő is, az anyák napja egyáltalán nem magyar ünnep. Története az ókori Görögországban kezdődött, és innen terjedt a világ minden tájára, első sorban Angliába, majd Amerikába. Magyarországra az ünnep ötletét egy államtitkár felesége hozta Amerikából, az első magyar ünnepséget pedig 1925-ben tartották. [2]

Gyereknap: Az ünnep Törökországból ered, és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Magyarországon először 1931-ben tartották, de akkor még gyermekhét volt, és csak 1950 óta tart csupán egy napig. [3]

A kérdés már csak az, miért nem sír senki, amiért a “Mikulás már nem az igazi”, az anyák napja amcsi, a gyereknap meg komcsi ünnep?

Valentin-napot ünneplő pár

És azért is utálom, mert…

Mert nem csak az év egy napján szeretem a páromat
Ez tény, viszont bármelyik másik ünnepről el lehetne mondani ugyanezt. Az ember nem csak Karácsonykor szereti a családját, nem csak gyereknapon szereti a gyerekeit, és nem csak az évfordulón gondol arra, milyen hálás az együtt töltött időért.

Az ünnepek nem arról szólnak, hogy egész évben elhanyagolhatunk mindenkit, hogy aztán egy-két nap alatt mindent bepótoljunk. Az ünnepek azért vannak, hogy rohanó életünkben néha megálhassunk, és hogy tudjunk arra koncentrálni, hogy milyen hálásak vagyunk egy-egy személyért az életünkben.

Mert rossz érzés egyedülállóként mászkálni ilyenkor
Bizony, Valentin-napon rossz egyedül lenni, de legtöbbünknek legalább van esélye arra, hogy ez változzon. De szoktunk-e azokra az idősekre gondolni Karácsonykor, akik teljesen egyedül maradtak? Vagy anyák napján azokra, akiknek már nem él az édesanyjuk? Annak a szülőnek sem lehet könnyű gyereknapon, aki már veszített el gyermeket.

Azok az emberek, akik veszítettek már el családtagot, nem átkozzák a Karácsonyt, az anyák napját, vagy a gyereknapot, pedig az ő helyzetüket nem lehet visszafordítani. Mi miért szapuljuk a Valentin-napot, amikor simán lehet, hogy másnap ránk talál a szerelem?

Mert giccses, mindenhonnan ez folyik, és egész iparágak élnek meg belőle
Elnézést, nem figyeltem, ez a mondat a Karácsonyról, a Mikulásról, vagy a Valentin-napról szól? Mert mindhárom állítás igaz a decemberi ünnepeinkre is. Ki ne tudna hányni néha az üzletek túlzásba vitt díszeitől, vagy a hírlevelektől, amik októberben figyelmeztetnek, hogy mindjárt itt a Karácsony? És igen, a játékipar, az édességipar, és Valentin-napon a virágüzletek is tolják az arcunkba a jobbnál jobb ajánlatokat.

De nem kell, hogy ünnepekkor minden a pénzről és a külsőségekről szóljon.
Vannak például családok, ahol megegyeznek, hogy Karácsonykor csak kézzel készített ajándékot szabad egymásnak adni. Mások fityiszt mutatnak a játékiparnak és a csokoládégyáraknak, és karácsonyozás helyett inkább összedobják a pénzt egy külföldi utazásra.

Naplementés Valentin-nap

Honnan ered a Valentin-nap?

A Valentin-nap eredetileg Szent Bálint püspöktől ered, aki a 14. században vált a jegyesek és a friss házasok védőszentjévé. Az elképzelés nem is annyira ördögtől való: egy kapcsolat, legyen az friss vagy évek óta tartó, törékeny dolog, amire vigyázni kell. Persze rohanó életünk minden napján igyekszünk odafigyelni a párunkra, de legyünk őszinték: ez mindig sikerül? Még egy fárasztó munkanap után, az üvöltő gyerekkel a kezünkben, a rendrakásra váró házban állva is 100%-ig figyelmesek, törődők, és szeretetteljesek tudunk maradni a másikkal? Jó is lenne… 🙂 Miért ne szánhatnánk hát egy évben egy napot arra, hogy erősítsük a kapcsolatunkat?

Szóljon arról a Valentin-nap, amiről ti szeretnétek, hogy szóljon

Nem kell, hogy a csokigyárak és a virágüzletek zsebeit tömjétek, elég, ha apró figyelmességekkel, vagy egy kis extra törődéssel lepitek meg egymást:

Ha van egy hülye romantikus vagy autós film, amit a párod hónapok óta meg akar veled nézni, szánd rá magad és nézd meg vele, akár otthon, akár moziban.

Ha a kedvesed már megjegyezte, hogy nem vagy romantikus alkat, nyomtasd ki a kedvenc közös képeteket, és írd a kép hátuljára, miért az a kép a kedvenced.

Ha rágják a füled, amiért még nem tanultad meg elkészíteni a párod kedvenc ételét, szánd rá magad, és lepd meg vele.

Ha tudod, hogy sokat fáj a párod háta, lepd meg egy otthoni masszázzsal.

Elhihetitek, egy ilyen nap sokkal jobban erősíti a kapcsolatotokat, mint bármilyen csoki, virág, vagy wellness hétvége. A lényeg, hogy magatokhoz képest legyetek figyelmesebbek, megértőbbek, és talán romantikusabbak egymással. 🙂

Szólj hozzá!