Miért (nem) ünnepeljük a férfinapot?

2018-11-18

Férfinap? Olyan van?

Bizony, 2009 óta minden év november 19-e nemzetközi férfinap Magyarországon is. A wikipédia szerint a nemzetközi férfinap célja, hogy

a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza (…) a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

Hogy miért nem ünnepeljük a férfinapot mégsem? Összetett társadalmi okai vannak ennek, de az egyik ok valószínűleg az, hogy itthon csupán 9 éve kezdtük el ünnepelni a férfiakat, míg a nőnapot már 70 éve megtartjuk.

Jó, de miért ünnepeljük meg?

Mint a nőnapnak, úgy a férfinapnak is nagy társadalmi szerepe van, hiszen fontos társadalmi kérdésekre hívhatja fel a figyelmet. Teljesen más a helyzet, ha barátnőként, feleségként gondolunk a férfinapra. Miért is ünnepeljük meg a férfiakat? Hiszen ha szeretünk valakit, azt nem csak az év egyik napján szeretjük, hanem egész évben. Ez így igaz, viszont nem árt néha megállni, és emlékeztetni magunkat arra, hogy milyen hálásak vagyunk a férfiakért. Emlékeztetőül itt van 6 dolog, amiért imádjuk a férfiakat:

  1. A védelmező ösztönük miatt. A legtöbb esetben persze mi nők is meg tudjuk védeni magunkat, de szívmelengető ahogy ökölbe szorul a kezük, ha valaki beszól nekünk.
  2. Mert bármennyire is próbálják elrejteni, hatalmas szívük van. “Csak az álmosságtól könnyezek.” “Valami belement a szemembe.” – Tudjuk, és imádjuk. 🙂
  3. Mert megnevettetnek minket. Lehet, hogy néha egy váratlan, mennydörgés-szerű pukizással teszik ezt, de nem mondhatjuk, hogy nem tesznek meg mindent azért, hogy mosolyt csaljanak az arcunkra.
  4. Mert cukik amikor főznek, gyerekekkel játszanak, vagy kutyát szeretgetnek.
  5. Mert jó hallgatóságok – akkor is, ha közben próbálnak megoldási javaslatokkal előállni, vagy ha nem jegyzik meg pontosan hogy az Icus mit mondott Katának, amikor rájött, hogy Anna mit csinált.
  6. Mert nyugodtak tudnak maradni, amikor mi pánikolunk és hisztizünk.

Oké, de hogy ünnepeljük meg?

Nem kell vagyonokat költeni ajándékokra, hiszen itt is a gesztus, a szándék a fontos. Elég, ha veszünk neki egy üveggel a kedvenc söréből, főzzük meg kedvenc ételét, megmasszírozzuk fáradt izmait, vagy egyszerűen hagyjunk neki pár órát kedvenc elfoglaltságára, legyen az foci, barkácsolás, vagy számítógépes játék.

A férfinap után pedig ne feledd, 3, 2, 1, karácsonyi őrület?!

Szólj hozzá!