Ajándékozás – Élmény, vagy rémálom?

2018-03-15

Ha ajándék, akkor két fajta ember létezik. Van, aki az ajándékozás hallatán kirohan a világból, és van, aki lelkesen keresgél, amíg rá nem talál a tökéletes ajándékra. Sokszor viszont az is nehézségekbe ütközik, aki egyébként kreatív és imád ajándékozni. Tegyük fel, hogy van egy párod, akivel tizenéve együtt vagy. Lehet, hogy úgy ismered, mint a tenyeredet, ajándékozáskor még sincs ötleted, mert a legjobb ajándékokat már az első években ellőtted. Az is lehet, hogy közeleg a valentin nap, és tudod, hogy a pasid nincs oda ezért az ünnepért, ezért nem akarsz nyálas/giccses ajándékot adni. Vagy még jobb: a leendő anyósodnak születésnapja lesz. Mit adsz neki, hogy ne szúrd el? Egyre nagyobb divat iskolában, osztályon belül ajándékozni is. Mit veszel, ha olyat húzol, akit alig ismersz? És ha pont a tanárnőt húzod?

Az ilyen helyzetekben az ember elkezd találgatni, töri a fejét. Először jó ötletnek tűnik megkérdezni az illető barátait/családját, azonban hamar rájövünk, hogy nekik éppúgy nincs fogalmuk arról, hogy mit szeretne az illető, mint nekünk. Talán kapunk tőlük egy kis segítséget: elárulják, hogy az illető szeret autókat szerelni. Ezzel viszont nem sokra megyünk, hacsak nem tudjuk meg pontosan, hogy az illető milyen üléshuzatot/sebváltót/alkatrészt szeretne éppen. A következő lépés az internet lehet: lecsekkoljuk emberünket facebookon, hátha nyomra bukkanunk. Legtöbbször azonban eredménytelen a nyomozás, hiszen sok ember nem szeret személyes részleteket megosztani az életéről. Végül marad a jó öreg netes keresés: “Mit adjak a barátomnak névnapjára?” “Mit adjak a bátyámnak karácsonyra?” Kismillió termék átböngészése után pedig két lehetőség van. Az első, hogy megállapodunk a jó öreg autós bögrénél, a BMW-s kulcstartónál, vagy az ülésmelegítőnél. A második pedig, hogy továbbra is tanácstalanok maradunk, mert úgy véljük, a bögre és a kulcstartó nem elég személyes ajándék.

Bárhogy döntünk is, ekkorra már nem örömteli az ajándékválasztás, hanem egyenesen frusztráló. Hiszen ha személytelen ajándék mellett döntünk, érezhetjük úgy, hogy “letudtuk”, de mégis ott lesz bennünk az érzés, hogy lehettünk volna eredetibbek is. Ha pedig úgy döntünk, tovább keresünk, akkor napokig azon stresszelünk, hogy mi lehet a legjobb ajándék. Akárhogy is, az érzés, hogy béna ajándékot adunk, és a stressz idővel tönkre teszi az ajándékozás örömét. Izgatott várakozás helyett már csak nyűg lesz, amin mihamarabb túl szeretnénk lenni.

Erről szólna az ajándékozás?

Szerintünk az ajándékozásnak nem ilyenek kellene lennie. Szerintünk az ajándék a szeretetről, az együttlétről, az örömről, az izgalomról és a vágyakozásról kellene, hogy szóljon. Most képzeld el, hogy egy jótündér megsúgja neked, hogy egy családtagodnak születésnapja lesz, már két héttel az esemény előtt. Képzeld el, hogy a tündér azt is megsúgja, hogy mire vágyik mostanában az ajándékozott. Képzeld el, hogy kiválaszthatod, hogy milyen ajándékot adsz, és hogy ez mégis olyasmi lesz, aminek az ajándékozott igazán örülni fog. És hogy mindeközben az ajándékozottnak fogalma sincs arról, hogy te készülsz valamire. Jól hangzik, ugye?

És most képzeld el, hogy mindez valóság, és a jótündér nem más, mint a Mitadjak.com. A mitadjak.com-ot azért hoztuk létre, hogy az ajándékozás ne okozzon több álmatlan éjszakát, ne hozzon több csalódást és nehézséget. Regisztrálj weboldalunkon, hívd meg barátaidat, és hozd létre saját kívánságlistádat! Kövesd barátaid kívánságlistáját, és ha alkalom közeleg, csapj le az egyik kívánságára. Az ajándékozott mindebből csak azt fogja látni, hogy a listájáról egy tételt kipipáltak, de azt nem, hogy ki választotta, mikor, és melyik ajándékot. A barátod barátai viszont látni fogják, ha egy ajándék már „foglalt”, így az sem fordulhat elő, hogy ugyanazt adjátok az illetőnek. Nincs órákig tartó fejtörés, éjszakába nyúló netes keresés, vagy boltban rohangálás, nincsenek kétségek és aggályok, csak az izgalom van, a várakozás, hogy végre lásd a barátod arcát, amikor kibontja az ajándékot, amire már régóta vágyott.

Szólj hozzá!